Jedním z hlavních příznaků stárnutí je spojena se ztrátou kolagenu. Zde se můžete dočíst jak této situaci aspoň částečně předcházet.
Kolagen je nejvíce zastoupený protein v našem těle. Je přímo zodpovědný za vznik pevnosti a pružnosti ve tkáních, které tvoří naši tělesnou schránku. Definice kolagenu, která je poměrně dost publikovaná a snadno srozumitelná je „LEPIDLO TĚLA“ a to proto, že je přímo spoluodpovědný za udržování tvaru našeho těla a to jak interně tak externě. Kolagen představuje přibližně 80% z pojivové tkáně našeho těla a nachází se v různých orgánech (kosti, chrupavky, vazy, šlachy, oční rohovky, cévy, kůže, svaly ale i v životně důležitých orgánech). Dá se souhlasit, že díky tomu je kolagen to, co jsme a jak vypadáme. Bez něj si nedovedeme představit život. Bohužel kolagen nezůstává věčně v našem organismu. Hladina kolagenu je v našem těle v průběhu dne kolísavá a ovlivňují to různé faktory jak vnější tak vnitřní (stres, nespavost, stravování, tělesná cvičení atd.) ale také věk. Obecně se uvádí, že po dosažení třicátého věku života je tvorba kolagenu snížena řádově až o polovinu. Prvním příznakem a to nejzřetelnějším je tvorba vrásek na kůži, což jsou opravdu nezaměnitelné příznaky stárnutí. To je důvod, proč je kolagen spojen s myšlenkou, že je „PROTEIN MLÁDÍ“. Vrásky v kůži jsou určitě viditelné a z estetického hlediska pro mnohé z nás nepříjemné. Větší alarm pro nás však nastává, když se dostaví bolesti kloubů a ztráta kostní denzity(hustoty) naší kostry. Dalším faktorem, který urychluje ztrátu kolagenu, i když to může být na první pohled v rozporu, jsou nevhodně provozované pohybové aktivy. Jinak řečeno sport, který postihuje zejména nosné klouby, tak může být příčinou různých zranění a to i chronických.
Bohužel musíme říci, že je to proces nevratný, ale můžeme ho značně ovlivnit a zpomalit. Ideální způsob jak minimalizovat tuto ztrátu je zdravá a výživná strava s maximálním požadavkem na přímý obsah kolagenu, nebo potraviny pro zlepšení syntézy přirozenou cestou našeho těla. Pro volbu potravin uvedeme některá pravidla, která je třeba dodržovat.
Přijímat potraviny přispívající přímo kolagenem. Pokud jste vegetariáni nebo vegani budete to mít komplikovanější, jelikož původ všech těchto potravin jsou živočišného původu.
Konzumovat potraviny, které přímo brání ztrátě kolagenu a degeneraci. Vyhnout se potravinám, které zvyšují hladinu glukózy v krvi a to proto, že rafinovaný cukr snižuje pevnost a pružnost kolagenových vláken. Přidávat do naší stravy doplňky výživy k překlenutí ztráty kolagenu.
V případě, že jste osoba s nemocí nebo stavů spojených přímo ke ztrátě kolagenu a nevíte, jak začít je vždy dobré oslovit profesionála. Protože ten je kdo vás naučí jak přizpůsobit jídelníček vašim skutečným potřebám a přiměřeným a postupným sportovním aktivitám.