Jak jsme vás již informovali, kolagen je nezbytná bílkovina pro náš život. Stravování hraje důležitou roli, jak v momentě jeho výběru, tak i jeho využitelnosti pro náš organismus. Proto dnes budeme informovat konkrétně o kolagenu v potravinách.
Kolagen je bílkovina, kterou můžeme nalézt pouze v organismu živočichů. Nejvíce se vyskytuje v organismu člověka (1 ze 4 bílkovin je kolagen), je nedílnou součástí všech orgánů, svalů a kostí.
Nalezneme ho, jednoduše tvoříc vlákna, na jejich základě se tvoří struktury, které tvoří prvky našeho těla. Někteří vědci, kteří zkoumají tuto bílkovinu, jí považují za “lepidlo” organismu, jelikož je přímo zodpovědná za tvorbu a funkci různých částí člověka a dohromady tvoří silný a odolný organismus.
Jestliže obecně je kolagen zodpovědný za pružnost a odolnost těla ve všech jeho oblastech, v případě kůže nám navíc přináší užitečné estetické a zdraví prospěšné vlastnosti. Nejlepším příkladem tohoto jevu je, že snížení nebo absence kolagenu, jenž způsobuje výskyt vrásek a ochabnutí kůže, což je počáteční příznak stárnutí. Toto je také důvod, proč je nazývána bílkovina mládí.
Obecně řečeno, v závislosti na tom, kde se kolagen ve vašem těle nachází, má tyto následné funkce:
Bohužel naše tělo není schopno udržet hladinu kolagenu v průběhu celého našeho života. Od třicátého roku našeho života, náš organismus začne ztrácet přirozenou schopnost regenerace kolagenu. Tato skutečnost se v případě žen ukáže o několik let dříve, příchodem menopauzy, jako důsledek přímého spojení, které existuje mezi estrogenem a kolagenem.
Od určitého věku, téma zdravé a vyvážené stravy se stává složitější, obzvláště pokud chceme zlepšit naši hladinu kolagenu buď přímým přísunem z potravin, nebo díky prostřednictvím zlepšení syntézy, přirozenou cestou.
Jestliže se nám podaří stimulovat produkci této bílkoviny, budeme se cítit zdravější a silnější. Optimální hladina této bílkoviny přispívá k menším bolestem svalů a kloubů, snižuje riziko zlomenin kostí, dělá vlasy a nehty zdravější a silnější, umožňuje snazší regeneraci svalů po intenzivní tělesné aktivitě, podporuje hojení ran kůže a tkáně … to jsou nesčetné výhody, které nemůžeme jen tak ponechat.
Takže pokud si již uvědomujete potřebu zvýšit svoji hladinu kolagenu v těle, měli byste věnovat pozornost svému jídelníčku.
Nejprve vám připomínáme, že tato bílkovina se vyskytuje pouze v živočišné říši, takže není předmětné, abychom ji hledali v rostlinách, protože tam neexistuje. Ale to neznamená, že bychom měli vyloučit tyto potraviny pro tento nedostatek, jelikož potraviny rostlinného původu navíc poskytují jiné nespočetné množství dalších typů živin, které nám zajišťují látky, které stimulují organismus k produkci kolagenu a to přirozenou cestou.
Máme dva tipy potravin:
Jak již můžete tušit, díky všemu co již bylo vysvětleno výše, jestliže hledáme kolagen v potravinách, měli bychom se nevyhnutelně soustředit na všechny druhy masa a ryby.
Mezi nejběžnější maso řadíme kuřecí, vepřové, krůtí, hovězí, kozí, koňské nebo volí maso a zvěřinu. Navíc také všechny druhy ryb.
V každém případě musíme zdůraznit, že největší koncentraci kolagenu nalezneme v prasečích nožičkách a nebo v kravské a prasečí kůži.
V této sekci jednoduše naleznete potraviny, které v podstatě stimulují tělo k produkci kolagenu. V této oblasti by se měli informovat hlavně vegetariáni a měli by se zaměřit na dosažení zvýšení nebo udržení hladiny této bílkoviny v těle.
Všechny tyto potraviny rozdělíme do kategorií, na základě látky, kterou přináší do našeho těla, a která pomáhá produkovat kolagen. Tímto způsobem se usnadní jejich pochopení.
Vitamin C: Nalezneme ho hlavně v ovoci (pomeranč, citron, grapefruit, kiwi, ananas, meloun nebo mango), ale stejně tak je obsažen v zelenině jako je kapusta nebo zelí. Vitamín C také můžeme nalézt v rybách a hovězím mase, přestože tyto potraviny také přináší kolagen v přímé formě.
Aminokyseliny: Jedná se o potraviny bohaté na lysin a prolin. Mléčné výrobky, vejce (bílky), libové maso, tučné ryby jsou bohaté na tyto aminokyseliny.
Lykopen: Tato látka se nachází ve všech červených plodech, jako jsou papriky, rajčata nebo řepa a z ovoce meloun, třešně, maliny nebo například jahody.
Polynenasycené mastné kyseliny: Jsou přítomny v rostlinných olejích, jako je slunečnicový nebo sojový olej, v tučných rybách, mořských plodech a zelené listové zelenině.
Genistein: Tento stimulátor produkce kolagenu nalezneme v sojovém mléku a v některých konkrétních druzích sýra.
Síra: Tento velký stimulant produkce této bílkoviny nalezneme v ovoci jako je banán, kokos nebo papája, v pochutinách jako je petržel, cibule nebo česnek a v zelenině jako je ředkvička, ale také v čajích.
Obecně se doporučuje zvýšit příjem zeleniny (zelí, kapusta, čekanka, květák, špenát nebo lilek) a také ořechů a semínek (vlašský, piniový, lískoví, kešu ořech, kaštany, pistácie, dýňová semínka nebo mandle) jelikož mají velkou kapacitu pomáhat produkovat kolagen tělu samo o sobě.
Se vším co se řeklo do této chvíle je jasné, že výživa hraje velmi důležitou roli jak v případě přímého užití kolagenu, tak i v jeho produkci. Ale vzhledem k velké řadě potravin, které jsme uvedli, uděláme chybu předávkováním se jednou z nich a zbytek nechat stranou. To by nám mohlo ublížit a způsobit zdravotní problém.
Vyvážená strava je klíčem k úspěchu. Vhodně kombinovat potraviny mezi sebou a mít výdrž je zárukou k dosažení cílů, které jsme si zde vyznačili.
Je pochopitelné, že v tomto momentě můžete mít pochybnosti. Naše doporučení by bylo, abyste se obrátili do rukou specialisty na výživu, který vám pomůže a poradí s jídelníčkem vzhledem k vašim skutečným potřebám. Jíst zdravě, dodržovat zdravou a vyváženou stravu, doplněnou potravinovými doplňky bohatými na kolagen. Vést aktivní život a mít optimální hladinu kolagenu je synonymem k dobré kvalitě života.